Kierrätys Riikassa - PDF, Latvia | WWF Parhaat Green Office käytännöt

Kierrätys Riikassa - PDF, Latvia

Kierrätyshaasteiden voittaminen

 

Pasaules Dabas Fonds ( PDF ) sai WWF: n Green Office-merkinkäyttöoikeuden syyskuussa 2013, ensimmäisenä organisaationa Latviassa.

Yksi tavoitteista, joita asetimme oli sekajätteen määrän vähentäminen. Kun ympäristöohjelmaa pantiin täytäntöön vuoden mittaan onnistuimme ottamaan käyttöön lähes kaikki jätteiden lajittelumahdollisuudet työntekijöille.
Päätavoitteena oli tehdä jätteiden lajittelusta tapa. Lajittelu kunkin jätejakeen osalta  käynnistyi hitaasti siten että työntekijöille annettiin yksi-kolme kuukautta aikaa tottua uuteen järjestelmään. Tänä aikana useita tiedotus ja motivaatiotempauksia toteutettiin.

Jätteiden lajittelu Riiassa on haastavaa, ei vain koska se liittyy muutokseen tottumuksissa, koska Latviassa ei vielä ole ollut jätteiden lajittelukulttuuria sellaisenaan. Mikä merkittävämpää, syy on ollut myös heikossa ja puuttellisessa kaupungin lajitteluinfrastruktuurissa.

Muovi-, paperi -ja lasin lajittelu on toteutettavissa, samoin kuin sähkö- (SER) ja vaarallisten jätteiden lajittelu. Mutta orgaanisen (bio)jätteen  lajittelu - ainakin meidän kokemuksemme mukaan - on joko erittäin kallista tai erittäin hankalaa.
Vaikka yritämme kierrättää orgaanista jätettä omalla toimistollamme, se ei ole vielä kätevää, helppoa ja kustannustehokasta tapa sille Riiassa.

Riian kaupungin pitäisi tarjota ja parantaa jätteiden lajitteluinfrastruktuuria ja kierrätystämahdollisuuksia. Mutta Pasaules Dabas Fonds osoittaa hyvää esimerkkiä tee-se -itse- hengessä!
 

- Dārta Treija / Green Office -koordinaattori
Pasaules Dabas Fonds, Riika, Latvia